2 Temmuz 2008 Çarşamba

Gümüşhane Üniversitesi Hayırlı Olsun

M.NİHAT MALKOÇ

Gümüşhane Üniversitesi nihayet kuruldu. Bu üniversite şehrin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasına büyük faydalar sağlayacaktır. Gümüşhane’de hızlı bir göç dalgası görülmektedir. Geçimini bu topraklardan temin edemeyenler bu şehri terk etmektedir. Bu şehre üniversitenin kurulmuş olması göçü önleyecektir. Belki de tersine göç başlayacaktır. Yani iş ve aş imkânı bulan Gümüşhanelilerin bir kısmı şehirlerine geri döneceklerdir.

Gümüşhane’ye üniversite kurulması önemli ve tarihî bir hamledir. Fakat keşke bu şehre bundan daha evvel üniversite kurulabilseydi. Üniversite şayet daha erken kurulsaydı bugünkü hâli çok daha gelişmiş olurdu. “Her ile bir üniversite” kurulunca Gümüşhane de il olduğu için bundan faydalandı. Yani Gümüşhane için özel ve ayrıcalıklı bir şey yapılmadı. Bundan sonra Gümüşhane’ye özel bir önem verildiğini göstermek için mevcut üniversite altyapısının geliştirilmesi gerekir. Sadece bir mühendislik fakültesiyle ve meslek yüksekokuluyla üniversite olmaz. Gümüşhane Üniversitesi’nin gerçek anlamda üniversite olabilmesi için kısa zamanda bu üniversiteye bağlı Eğitim Fakültesi ve Tıp Fakültesi kurulmalıdır. Üniversitelerin can damarı bence bu iki fakültedir. Bunları mevcut bünyeye katabilirsek üniversitenin itibarı hızla artar. Bundan sonra bunun mücadelesi verilmelidir.

Tabela asmakla üniversite olmaz. Üniversiteleri yücelten öğretmen kadrolarıdır. Gümüşhane’de nicelik ve nitelik olarak yeterli öğretim üyesi kadrosu mevcut değildir. Şehir küçük olduğu için, sosyal imkânları yetersiz olduğu için her öğretim üyesi bu kente gelmeyi tercih etmez. Devlet bu gibi yerlerde görev yapan kişilerin şartlarını maddî ve sosyal açıdan iyileştirmelidir. Bir anlamda buralarda görev yapmak teşvik edilmelidir. Gümüşhaneliler üniversitelerine dört elle sarılmalıdır. Devlet yeni kurduğu üniversiteleri geliştirmelidir.

Bugün “Gümüşhane Üniversitesi” olarak adlandırılan üniversitenin yakın zamanda şehrin değerlerine uygun bir isimle taçlandırılması gerekmektedir. Bununla ilgili değişik alternatifler var. Hatta www.gumushane.gen.tr adlı bir internet sitesi üniversitenin adıyla ilgili bir anket başlatmış. Ankette başta “Gümüşhane Üniversitesi” adı olmak üzere Süleymaniye Üniversitesi, Ahmet Ziyaüddin Üniversitesi, Aydın Doğan Üniversitesi, Orhan Yüce Üniversitesi, Halit Zarbun Üniversitesi, Gümüşvadi Üniversitesi, Harşit Üniversitesi, Kuşakkaya Üniversitesi, Zigana Üniversitesi, Doğu Karadeniz Üniversitesi, Gümüş Kent Üniversitesi, 15 Şubat Üniversitesi, Gümüşhane Maden Üniversitesi adları sıralanmıştır.

Bu isimlerin hepsinin Gümüşhane için ayrı ayrı anlam ve önemi olsa da bence Gümüşhane’nin en önemli değerlerinin başında Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevî gelmektedir. Onun içindir ki üniversiteye yakışan en güzel ad “Gümüşhane Ahmet Ziyaüddin Üniversitesi” olacaktır. Bundan on yıl evvel bununla ilgili bir de yazı kaleme almıştım. Ta o zamanlar Gümüşhane Üniversitesi’nin bir an evvel açılması gerektiğini, isim olarak da “Gümüşhane Ahmet Ziyaüddin Üniversitesi” ifadesinin uygun düşeceğini dile getirmiştim. Söz konusu ankette de “Gümüşhane Üniversitesi” ifadesi en yüksek oyu almış, onu “Ahmet Ziyaüddin Üniversitesi” ifadesi takip etmiş. Demek ki Gümüşhaneliler de bu ismi benimsiyorlar.

Gümüşhane Üniversitesi için az mücadele verilmedi. Bu şehre üniversite kazandırmak için şehrin ileri gelenleri, sivil toplum kuruluşları canla başla çalıştılar. Fakat yine de “her ile bir üniversite kurma” projesinden evvel Gümüşhane Üniversitesi’nin kurulmasını sağlayamadılar. Mühim olan neticedir. Artık Gümüşhane’nin de bir üniversitesi var. Bu üniversite Gümüşhane Mühendislik Fakültesi, Gümüşhane İktisadî ve İdarî Bilimler Fakültesi, Gümüşhane Meslek Yüksekokulu, Şiran Meslek Yüksekokulu, Gümüşhane Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu bölümlerinden oluşuyor. Bunların yanında ilk planda İletişim Fakültesi de kurulacak. İnşallah bu üniversite kısa zamanda çok büyüyecek. Üniversitenin kurulmasında emeği geçenlere şükranlarımızı sunuyoruz. Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhane’ye ve Gümüşhanelilere hayırlı olsun.

Hiç yorum yok: