14 Ocak 2009 Çarşamba

"Dört Mevsim İnsan" ve Kenan Sarıalioğlu

M.NİHAT MALKOÇ

İnsanları yaşarken hatırlamalı ve yalnızlıklarını paylaşmalıyız. Bir insanı ölümünden sonra yüceltmek nedense modadır bizde. Oysa ölünün gözü görmez, kulağı duymaz. Kişi nefes alırken yaşadığının farkına varılmalı ve layık olduğu şekilde takdir edilmelidir. Ülkemizde işleyen bu ters mantığı değiştirmeye yönelik gayretler de yok değil. Bunlardan birine şahit olduk birkaç gün önce. Kenan Sarıalioğlu isimli şairimiz kendi hayatını anlatan ve şiirlerinden örnekler verilen bir programı dünya gözüyle seyretme bahtiyarlığını yaşadı.

Trabzonlu şair Sarıalioğlu’nun hayatını ve şiirlerini konu alan “Dört Mevsim İnsan” gösterisi 14 Ocak 2009 Çarşamba günü Trabzon Devlet Tiyatroları Haluk Ongan Sahnesi’nde izleyiciyle buluştu. Trabzon Sanat Atölyesi oyuncularından Hüseyin Kör, Yeliz Akpınar, Yücel Onur, Buse Burçin, Fatma Haspolatlı ve Orhan Şişmanoğlu tarafından seslendirilen birbirinden güzel şiirler, salonu dolduran izleyicilerin beğenisini kazandı. İbrahim Kavuzoğlu ve Hasan Kavuzoğlu kardeşlerin yönetmenliğini yaptığı biyografik oyunda Cemil Kurt koreograf olarak görev aldı. Bir saat süren gösteride Kenan Sarıalioğlu’nun Of’ta başlayan hayatından bugüne kadar geçirdiği safhalar, aralara söz konusu şairin şiirlerinden örnekler serpiştirilerek verildi. Oyuncular, Kenan Sarıalioğlu’nun hayatını anlattıkları bu gösteriyi görsel bir şölene çevirdiler. Özgün danslarla süslenen gösteriye şiirler de ayrı bir tat kattı.

Şair Kenan Sarıalioğlu’nun hayatından kesitlerle başladı “Dört Mevsim İnsan” programı… 1946 yılının Kasım’ının ikisinde hayat serüvenine başlayan Sarıalioğlu, bugün 63. yaşının tadını çıkarıyor. Gösteride Kenan Sarıalioğlu’ya dair şu bilgilere de yer veriliyor:

“02 Kasım 1946′da Trabzon’un Of ilçesinde doğdu. Babasını beş yaşında kaybetti. Annesi yeniden evlenince tek kardeşi ve ablasıyla dedesi ve amcalarının yanında büyüdü. İlk ve ortaokulu Of’ta liseyi Ankara Yenimahalle Mustafa Kemal Lisesi’nde bitirdi. “Baudelairien yıllar” dediği uzun bir avarelik döneminde, ilk şiiri “Sarhoş ve Gece” Yeditepe’de yayımlandı(1972). İnşaat mühendisliğinde, ardından kimya mühendisliğinde ayak diredikten sonra er olarak askere gitti. Askerlik dönüşü, kendini dört yıl nişanlı olarak bekleyen Sema Hanım ile evlendi ve Marmara Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü onun desteğiyle bitirdi. Birçok işe girdi, çıktı: Gemi Yapım Meslek Lisesi’nde öğretmen, banka memuru, bira fabrikasında işçi, Trabzon Limanı’nda şef yardımcısı, KTÜ Eğitim Fakültesi’nde öğretim görevlisi, gazeteci, Trabzon Belediyesi Kültür Müdürü, Trabzon ve Gümüşhane’de İl Kültür Müdürü olarak çalıştı.”

“Dört Mevsim İnsan” adlı biyografik gösteride Kenan Sarıalioğlu’nun hayatı anlatılırken ve şiirlerinden örnekler verilirken sahnede birden Uğur Mumcu’nun slâydı verildi. Programın ve okunan şiirlerin Uğur Mumcu’yla hiçbir bağlantısı yoktu. Daha sonra oyuncular “Uğurlar Olsun” adlı türküyü koro halinde söylediler. Bir süre sonra da “Onuncu Yıl Marşı” söylendi. Bunların programın içeriğiyle hiçbir ilişkisi yoktu. Bunu anlamakta zorlandım doğrusu. Bunun dışında “Dört Mevsim İnsan”ın yadırgadığım bir yönü yoktu. Çok da beğendim. Trabzon’da vefa adına güzel bir örnek verdiler. Yaşayan kültür, sanat ve edebiyat adamlarının yaşarken hatırlanması adına güzel bir yol açtılar. “Marifet iltifata tabidir” demiş atalarımız. Güzellikleri takdir etmek, aksaklıkları da münasip bir dille ifade etmek doğru bir davranış tarzıdır. Trabzon’un adını duyuran şairlerimize ve yazarlarımıza çok şey borçluyuz.

Bence “Dört Mevsim İnsan” gösterisi iyi bir başlangıçtı. Bu biyografik tiyatro, alanında Trabzon’da belki ilk olsa da tek olmamalıdır. Bu gibi güzel çalışmaların devamı gelmelidir. Trabzon’da böyle bir programda anlatılmayı ve hatırlanmayı hak eden çok sayıda şair, yazar ve kültür adamı vardır. Dünya görüşü ne olursa olsun; kültür, sanat ve edebiyat sahasında güzel şeyler yapan kişiler böyle programlarla gündeme getirilerek tanıtılmalıdır. Başta öğretmen arkadaşım İbrahim Kavuzoğlu olmak üzere “Dört Mevsim İnsan” biyografik gösterisini büyük emeklerle ve gayretlerle hazırlayanları, emeği geçenleri tek tek kutluyorum.

Hiç yorum yok: