12 Mart 2008 Çarşamba

Trabzon'dan Türkiye'ye Dalga Dalga...

M.NİHAT MALKOÇ

Türk toplumunda eksik olan okuma alışkanlığının geliştirilmesi için resmi ve özel kurumların gayret sarf etmesi hayatî bir öneme sahiptir. Fakat bu işin küçük yaşlarda sevdirilmesi ve teşvik edilmesi gerekir. Belli bir yaştan sonra davranışların değiştirilmesi fevkalade zordur. Atalarımızın dediği gibi ağaç yaşken eğilmelidir. Okuma alışkanlığının kazandırılmasına ilköğretimin ilk yıllarında başlanmalıdır. Henüz dünyayı yeni algılama ve anlamlandırma çağında olan çocuklarımızı kitapla besleyebilirsek gelecekte iyi bir okuyucu olacaklarına kanaat getirebiliriz. Bu konuda ailelere ve öğretmenlere büyük görevler düşmektedir. Çocuklar taklitle davranış geliştirirler. Büyükler ne yaparsa onlar da onu yapar. Bu aslında ilk bakışta bir avantaj gibi görülüyor. Madem çocuklarımız bizi taklit ediyor, o zaman biz de güzel davranışlar gösterelim. Planlı bir şekilde kitap okuyalım ki onlar da bizlerden görerek okuma eylemini hayatlarının bir parçası haline getirsinler.

Trabzon Valiliği bu eğitim öğretim yılının başında çocuklarımıza ve gençlerimize okumayı sevdirmek için “Trabzon Okuyor” adlı bir okuma seferberliği düzenledi. Bu seferberlik çerçevesinde öğrencilere her gün yirmi dakika okuma çalışması yaptırılıyor. Öğrenciler, başta 100 Temel Eser olmak üzere, seviyelerine uygun, ahlakî açıdan sakıncası olmayan kitapları yanlarında taşıyıp okuma saatinde sınıflarında öğretmenleriyle beraber okuyorlar. Bırakın öğretmenleri, okul müdürleri hatta hizmetliler de okuyor. Artık okullarda her öğrencinin elinde ders kitaplarının dışında kitaplar da görülüyor. Bir heyecan dalgası sürüp gidiyor. Sayın Valimiz Nuri Okutan Bey okulların dışında, kamu kurum ve kuruluşlarına da bu seferberliği yaymış durumdadır. Artık kamuda çalışanlar öğleden sonraki mesailerindeki son yarım saati okumayla geçiriyorlar. En son okuduğu kitabın adını bile hatırlayamayanlar şimdi kitaplar deviriyorlar. Bu kampanya herkesi heyecanlandırıyor.

Trabzon Valisi Nuri Okutan Bey’in Sakarya’da başlattığı, Trabzon’a vali olunca buraya taşıdığı okuma kampanyası Trabzon’dan dalga dalga Türkiye’ye yayılıyor. Trabzon’daki okuma seferberliğinden etkilenen Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül de “Okuyan Türkiye” temalı bir kampanyaya hamilik yapıyor. Trabzon’daki okuma gayretini gören diğer iller de benzer kampanyalarla yöre insanlarına okuma alışkanlığı kazandırmaya çalışıyorlar. Bu hususta bazı çevrelerce ilginç uygulamalar da gerçekleştiriliyor. Trabzon’daki okuma kampanyası çerçevesinde Çarşıbaşı-Trabzon arasında çalışan 50 yolcu minibüsüne, 45 dakika süren seyahat sırasında yolcular tarafından okunması amacıyla minibüslerdeki koltuk sayısınca kitaplar konuldu. Bunlar takdir edilmesi gereken güzel girişimlerdir.

Trabzon’daki okuma seferberliği Türkiye sathına yayılıyor. Komşumuz olan Gümüşhane’de de “Gümüşhane Okuyor” kampanyası düzenlenmiştir. Trabzon’un ardından artık Gümüşhane de okuyor. Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu da bu kampanyaya çok önem veriyor. Keşke bu gibi güzelliklerde hep böyle birbirimizle yarışsak… Zira güzellikler bizim ortak değerlerimizdir. Bunları ahlakımıza yansıtmalı, davranış haline dönüştürmeliyiz.

Büyük ilgi gören “Trabzon Okuyor” kampanyası veliler, öğretmenler, kamu yetkilileri ve bütün vatandaşlar tarafından destekleniyor। Trabzon Valisi Okutan, bu projeyi ısrarla takip ediyor. Nuri Okutan Bey, “Valilik Yayınları” bünyesinde yüzlerce kitap bastırdı ve okullara dağıttı. Yani ‘öğrenciler ne okuyacak’ derdi yok. Valilik bu hususta örnek bir çalışma yürütüyor. Kültürümüzün temel kaynaklarını derleyip Valilik Yayınları altında bastırıyorlar. Küçük çocuklara okumayı sevdirmek için çok sayıda hikâye ve masal kitabı bastırarak okullara dağıttılar. Gençlerimiz için de kültürümüzün temel kaynaklarını valilik imkânlarıyla kütüphanelere kazandırdılar. Bunun yanında okumak isteyip de temin edemediğimiz çok sayıda kıymetli eseri satın alıp eğitim kurumlarına bağışladılar. Yani artık ‘okuyalım da ne okuyalım’ sıkıntısı aşıldı. Okul kütüphanelerimiz pırıl pırıl kitaplara kavuştu. Şimdi iş ailelere, öğretmenlere ve çocuklara düşüyor. Emeği geçenlere kucak dolusu teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok: